Arhiva autora: Demetra

Dnevna doza edukacije

Mišije-uši

Imate trešnje a nikad nemate plod?
Suše vam se vršne grane na trešnjama ?
Znači da je prisutna bolest – Monilija laxa koja javlja se na svim vrstama koštićavog voća dolazi u dva sasvim različita oblika kao sušenje mladice sa cvjetovima – Monilia laxa
kao trulež plodova – Monilia fructigena. Kako ovoj opakoj bolesti stati na kraj i savjete za oporavak trešanja potražite u Agro eno centru Demetra #agroenocentardemetra #monilija

Pepelnica na vinovoj lozi

 

Visoke temperature i sparina koja prevladava u posljednje vrijeme na našem području u velike doprinosi razvoju sekundarnim zarazama pepelnicom .

Za razvoj pepelnica ne treba padavine već joj je dovoljna i relativna vlaga zraka od 30% što je relativna vlaga zraka viša ono se i brže razmnožava a temperature za idealan razvoj bolesti su od 22-28°C dok pri vrlo visokim temperaturama od 35 °C napad prestaje.

Zaraza može nastati i vrlo rano već nakon oplodnje, takve zaražene bobe zaostaju u rastu pokožica ime je zadebljala i tvrda za razliku od drugih zdravih boba.

Ono što sada primjećujemo u vinogradu je pucanje boba na mjestu koje se nalazi blizu sjemenke te se nju može i lako uočiti u novonastaloj pukotini. Ovakve bobe najčešće počinju truliti jer se na mjestima pukotine naseljavaju štetni mikoorganizmi kao što su octene bakterije i siva plijesan. Prilikom berbe mošt od ovakvog grožđa treba taložiti prije fermentacije da bi minimalizirali negativni utjecaj na aromatski potencijal i kvalitetu budućeg vina. Ne smijemo zaboravit da priča o dobrom vinu kreće iz vinograda tj. od dobre i zdrave sirovine .

Bobe na kojima je prisutna pukotina više se ne mogu zaštititi od daljnjeg propadanja međutim dobra je vijest da se bobe koje imaju početnu sivu prevlaku još mogu zaštiti od daljnjeg napredovanja bolesti. Ako mislite da imate prisutnu pepelnicu u vinogradu potrebno je što brže izvršiti tretiranje sa nekim od sistemičnih pripravaka Nativo 75 WG,Collis SC, Falcon EC 460,Luna Experience u ovu se kombinaciju dodaje i pripravak protiv plamenjače da bi imali cjelovitu zaštitu.

Zaštitu obavite u večernjim satima zbog negativnog djelovanja na bobe pri visokim temperaturama te ne koristite sumporne pripravke na temperaturama višim od 28 °C zbog fitotoksičnosti koju izaziva.

Biljci možemo uvelike olakšati život na ovim visokim temperaturama koristeći neke od pripravaka koji imaju pozitivan učinak na biljke u cilju sprječavanja temperaturnih šokova a to su aminokiselinski pripravci.

Zaštita biljka od hladnoće

Bio_plantella_protektagrotekstil
Ako još niste sada je kranji čas za zaštitu biljaka od hladnoće citrusi, bugenvilije,ruže teško podnose niske temperature i snijeg a sudeći po vremenskim prognozama predstojeće vremenske prilike nikako neće pogodovati vašim biljkama a naročito neće bit sretne ostale izrazito mediteranske biljke koje pod utjecajem hladnoće odbace list i i eventualni plod pa je rodnost za sljedeću godinu upitna.
Za ovu svrhu najčešće se korist zaštitni materijal – agrotekstil (agril) u koji se biljke zamataju te se na taj način očuvaju od hladnoće.
Agrotekstil štiti biljku od mraza, niskih temperatura i insekata. Propustljiv je za navodnjavanje, kiša se na njemu ne zadržava, ne apsorbira vodu, tako da se brzo osuši.
Platno je svijetlo propušta svijetlost tako da 90% sunčevih zraka prolazi kroz njega i prekrivene biljke normalno rastu. Sprečava se gubitak topline i vlage.
Zimzeleno drveće treba vezati debljim konopom da im obilniji snijeg ne bi polomio grane. Snijeg je potrebno uklonit da njihove grane ne bi pucale. Biljke i u toku zime trebaju dovoljno vode. Najbolje je zaljevanje obaviti dan ili dva prije nego što je najavljen mraz. Zimi izbjegnite greške prilikom prihrane biljaka – nemojte koristiti gnojivo koje sadrži visoki postotak dušika zato što on potiče biljke da krenu sa vegetacijom, što se ne preporučuje.
BIJELJENJE STABALA VAPNOM – ZAŠTO I KAKO ?
Kod stabala u zimskom razdoblju pod utjecajem sunca i mraza dolazi do napetosti kore uzrokovane niskim temperaturama.
Ponekad je naprezanje jako pa kora na mjestima popuca.
Brazgotine koje tako nastaju u proljeće su idealna mjesta za pojavu raznih štetnika. Da bi se spriječilo pucanje kore, stabla treba premazati otopljenim vapnom (PROTEKTOM). Protekt je pripravak koji ujedno štiti od bolesti, štetnika i grinja koji prezimljavaju pod i na kori.
Bijela boja odbija sunčeve zrake i temperaturne razlike su manje pa kora ne puca. Sve potrebno za zaštitu biljaka i dodatne savjete potražite u Agro-eno Centar Demetra !

Selekcionirani kvasci

Kvasac možemo nazvati i svojevrsnim “alatom ” koji izvlači arome iz mošta u koji se inokulira . Koriste sastojke iz mošta,za proizvodnju etanola i drugih otapala koji doprinose ekstrakciji aroma iz krutih dijelova grožđa, proizvode i različite enzime koji transformiraju neutralne sastojke iz grožđa u mirisne sastojke – arome. Proizvode I više stotina aromatskih sastojaka u samoj fermentaciji. Kvasci stvaraju arome iz prekursora aroma koje su pohranjene većinom u kožici bobice.11838937_458858570960203_6930452865599053797_o

BERBA 2016 – ENOLOGIJA

Poštovani, vinogradari, vinari, podrumari i enolozi!

Agro – eno centar Demetra vam i ove godine nudi veliki izbor enoloških sredstava, osim raznovrsne ponude nudimo vam stručnu pomoć i savjetovanje a sve sa ciljem očuvanja prirodnih svojstava grožđa te podizanja kvalitete budućeg vina .

Kod nas možete na jednom mjestu pronaći proizvode renomiranih svjetskih tvrtki.

Za sva eventualna pitanja i nedoumice možete kontaktirati našeg enologa rado ćemo vam pomoći.

PONUDA ENOLOŠKOG PROGRAMA ZA SEZONU 2016

KVASCI veliki izbor različitih kvasaca.

HRANA ZA KVASCE – da bi osigurali pravilan i kontinuiran tijek fermentacije

ENZIMI – enzimatsko bistrenje mošta,ekstracija boje i tanina, povećanje radmana

TALOŽENJE I BISTRENJE – Bentoniti,Želatine, Pvpp, Riblji mjehur,Kazein

FILTRACIJA – sve vrste filter ploča,vrećastih filtera, pomoćna filtracijska sredstva

STABILIZACIJA, KOREKCIJA HARMONIZACIJA – Kalij bikarbonat, aktivni ugljen,jabučna kiselina, limunska,enocijanin,vinska kiselina,baskreni sulfat, kalij metabisulfit

DETERĐENTI– za higijenu podruma i opreme, za skidanje kamenca na drvu i inoxu, dezinfekcija podruma, te ostali proizvodi nužni u podrumarstvu i vinarstvu.

Za ponude i naruđbe te pitanja stojimo na raspolaganju, slobodno nam se obratite.

Po potrebi isporuke vršimo poštom ili brzom dostavom.

Patricia Rumac,bacc.ing.agr -vinarstava,enolog

Zaštita vinograda

 

Zadnji tretman treba odraditi sa bakrenim pripravcima i sumporom tu zaštitu treba napravit najkasnije 40 -ak dana prije berbe, zbog ispoštivanja karence.

Ako se karenca ne poštuje takav grozd sa ostacima bakrenih sredstava dolazi u fermentaciju i bakar u tom trenutku inhibira fermentaciju tj. stvara probleme i uvelike narušava kvalitetu same početene sirovine.

Kontakni bakreni pripravci dodatno učvršćuju kožicu bobice i osiguravaju zriobu te bolji sklad kiselina i šećera. Vodite brigu o zdravstvenom stanju mlađeg lišća i zaštitite ih po potrebi.

Poželjno je postaviti mreže te pomoću njih sačuvati i zaštiti urod od ptica i tuče.

 

PREPORUKA VINOGRADARIMA

TIJEKOM I IZRAŽENOG KIŠNOG PERIODA KAKVOM SMO SVJEDOCI POSTOJI VELIKA MOGUĆNOST RANE ZARAZE PLAMENJAČOM.OD ZARAZE DO PRVIH SIMPTOMA OBIČNO PROĐE OD 8-18 DANA OVISNO O TEMPERATURI ZRAKA.
AKO JOŠ NISTE IZVRŠILI ZAŠTITU SADA JE KRAJNJE VRIJEME.
DODATI I SREDSTVO NA BAZI SUMPORA, OSIM DJELOVANJA NA PEPELNICU SUMPOR DJELUJE I NA AKARINOZU I ERINOZU.AKO IMAMO PRISUTNE GRINJE POTREBNO JE IZVRŠIT TRETMAN AKARICIDOM.
28. rdjaste grinje na vinovoj lozi

PRIMJENA BORA:

Tretiranje Borom se provodi pred cvatnju sa ciljem proizvodnje optimalne količine cvijeta i ploda, te se samim time smanjuje osipanje cvjetova a pospješuje se nastanak veće količine cvjetnog peluda – bolja oplodnja.

« Older Entries