Starenje vina – Arhivska vina

 

Uvijek je zanimljivo pričati o vinu a naročito o potencijalu dozrijevanja i čuvanja vina. Činjenica da neko vino ima odličnu taninsku strukturu te bogate aromatske karakteristike nije garancija da će ostati nepromijenjeno u boci duži niz godina. Najbolji parametar za određivanje koje vino ide za arhivska vina je iskustvo vinara – enologa.

Mnoge vinare muči pitanje što se to tokom godina događa sa vinom u boci ?

Vino je u boci zapravo u reduktivnim uvjetima u njemu se tokom cijelog vremena događaju mnogobrojni procesi koji oplemenjuju bouqet vina. Neka vina brže a neka sporije prolaze kroz ovaj proces starenja vina.

Boja vina prvi je doživljaj njegove kakvoće. Dozrijevanjem vina njegova boja postaje dublja, tamnija te zagasitih je nijansi, a sve zbog reakcija različitih fenolnih spojeva oksidativne prirode.

Okus sa starenjem okus vina postaje ujednačen, mekši i uglađen. Polimerizacijom flavonoida u vinu dolazi do promjene kakvoće fenola u vinu te se smanjuje početna gorčina i prelazi u blaži oblik trpkosti vina.

Aroma vina tijekom starenja se mijenja.Voćni lagani mirisi nestaju a formiraju se kompleksnije sortne arome uz ostale arome suhog voća, biljnih,cvjetnih te začinskih mirisa.

Čimbenici koji utječu na dozrijevanje vina : oksidacija , temperatura u podrumu te vlaga i svjetlo.

– oksidacija – zaslužna za promjenu boje

– temperatura ne bi smjela biti veća od 10 stupnjeva i trebala bi bit ujednačena

– jako svjetlo nije preporučljivo jer ometa proces starenja a može izazvati i neželjenu oksidaciju.