Kalendar radova -Crna pjegavost

Ove nas je godino dugo kišno razdoblje prvih mjeseci malo usporilo u radovima koji su trebali već bit odrađeni zato početkom travnja rezidbu treba privest kraju ako još nismo kao i privezivanje čokota te lucnjeva.

Započeti s proljetnom prihranom dušičnim gnojivima. Preventivo treba izvršiti zaštitu od pojave crne pjegavosti Phomopsis viticola te pepelnice zaštitu vršimo bakrenim preparatima s dodatkom močivog sumpora. Eventualnu pojavu jajašca crvenog pauka i štitastih uši suzbijamo mineralnim uljima.

Nastaviti sa zaštitom protiv crne pjegavosti do kraja fenofaze vunastog pupa. Sredinom travnja je vrijeme za suzbijanje grinja. Pratiti pojavu vinogradarskih pipa.

  crna pjegavost   Crna pjegavost ili Fomopsis (Phomopsis viticola) jedna od vrlo podmuklih ali ujedno i vrlo značajnih opasnih bolesti vinove loze. Crna pjegavost može ako se ne provode mjere zaštite, uzrokovati potpuno propadanje čokota.U našim vinogradima ova bolest je veoma raširena zadnjih godina. Bilježimo njezin iznimno brz napredak u vinogradima u kojima je smаnjena upotreba fungicidа nа bаzi bаkrа i sumporа, koji su se ranije jаko puno koristili te na taj način držali pod kontrolom razvoj ove bolesti. Svjedoci smo da joj se ne pridaje dovoljno pažnje pa je zato u skoro svakom vinogradu možemo uočit, a često i veoma velike štete koje donosi. Pojedini vinogradari ne prepoznaju bolest pa slabost pojedinih čokota i pojavu drugih simptoma karakterističnih za ovu bolest pripisuju slaboj kondiciji te raznim drugim uzročnicima.

Simptomi :

Gljivica se održava u formi piknida, sitnih crnih točkica koje se javljaju po kori na dnu suhih mladica i u obliku micelija koje se nalaze u unutrašnjosti pupova pri dnu mladica. Piknidi se razvijaju, vrlo rano u vrijeme kretanja vegetacije. U pravilu bolest napada samo sedam donjih internodija mladih izboja.

Piknide se s godinama okrupnjuju te nastaju veće pjege te počinju pucati. Na tom mjestu loza je nezaštićena i izložena napadu raznih uzročnika bolesti. Takva mjesta sklona su pucanju pod pod težinom uroda, što uzrokuje dodatne štete.

Štete koje uzrokuje crna pjegavost su: kržljavi razvoj mladica,smanjena bujnost loze a sa godinama smanjuje se i prinos

Biologija gljivice ; Piknidi se razvijaju, za vrijeme kišnog razdoblja i oslobađaju konidije koje sadrže spore. Kiša rastvara te želatinaste končiće, spore koje klijanjem prouzrokuju proljetnu zarazu i zarazu početkom ljeta. Razdoblje oslobađanja konidija je uglavnom vrlo dugo. Unutarnji miceliji, čije se postojanje ne može otkriti prostim okom već samo elektronskim mikroskopom, razvijaju i formiraju u jesen i zimu nove piknide koji će prouzročiti bolest iduće godine.

Suzbijanje: jesenska i rana proljetna zaštita pripravcima na bazi bakra u kombinaciji sa tekućim sumporom, te nakon kretanja vegetacije sa pripravcima protiv crne pjegavosti prednost imaju površinski organski fungicidi iz skupine ditiokarbamati,mankozeb (Dithane DG Neotec i sl.), propineb (Antracol 70 WP) itd. Potrebno ih je primijeniti u tri navrata tzv. blok tretiranjima.