Zaštita biljka od hladnoće

Bio_plantella_protektagrotekstil
Ako još niste sada je kranji čas za zaštitu biljaka od hladnoće citrusi, bugenvilije,ruže teško podnose niske temperature i snijeg a sudeći po vremenskim prognozama predstojeće vremenske prilike nikako neće pogodovati vašim biljkama a naročito neće bit sretne ostale izrazito mediteranske biljke koje pod utjecajem hladnoće odbace list i i eventualni plod pa je rodnost za sljedeću godinu upitna.
Za ovu svrhu najčešće se korist zaštitni materijal – agrotekstil (agril) u koji se biljke zamataju te se na taj način očuvaju od hladnoće.
Agrotekstil štiti biljku od mraza, niskih temperatura i insekata. Propustljiv je za navodnjavanje, kiša se na njemu ne zadržava, ne apsorbira vodu, tako da se brzo osuši.
Platno je svijetlo propušta svijetlost tako da 90% sunčevih zraka prolazi kroz njega i prekrivene biljke normalno rastu. Sprečava se gubitak topline i vlage.
Zimzeleno drveće treba vezati debljim konopom da im obilniji snijeg ne bi polomio grane. Snijeg je potrebno uklonit da njihove grane ne bi pucale. Biljke i u toku zime trebaju dovoljno vode. Najbolje je zaljevanje obaviti dan ili dva prije nego što je najavljen mraz. Zimi izbjegnite greške prilikom prihrane biljaka – nemojte koristiti gnojivo koje sadrži visoki postotak dušika zato što on potiče biljke da krenu sa vegetacijom, što se ne preporučuje.
BIJELJENJE STABALA VAPNOM – ZAŠTO I KAKO ?
Kod stabala u zimskom razdoblju pod utjecajem sunca i mraza dolazi do napetosti kore uzrokovane niskim temperaturama.
Ponekad je naprezanje jako pa kora na mjestima popuca.
Brazgotine koje tako nastaju u proljeće su idealna mjesta za pojavu raznih štetnika. Da bi se spriječilo pucanje kore, stabla treba premazati otopljenim vapnom (PROTEKTOM). Protekt je pripravak koji ujedno štiti od bolesti, štetnika i grinja koji prezimljavaju pod i na kori.
Bijela boja odbija sunčeve zrake i temperaturne razlike su manje pa kora ne puca. Sve potrebno za zaštitu biljaka i dodatne savjete potražite u Agro-eno Centar Demetra !